onsdag, september 23, 2009

3 plattor som borde spelas oftare. (del 4)

1. Foghat - Fool for the City

Foghat är, tro det eller ej, ett brittiskt band. Man skulle kunna tro att de är från USA, då deras sound känns amerikanskt. Skivan "Fool For The City" tillhör deras absoluta höjdpunkter i karriären. Skivan, som släpptes 1975, var deras första riktiga genombrott och var även den första skivan att sälja platinum. Nick Jameson övertog basen efter Tony Stevens och fick inom några veckor lära sig att lira bas istället för gitarr. Den som styrde bandet var givetvis Lonesome Dave Peverett. Hans sång är pricken över i:et! Vill man ha blytung bluesrock/hård rock är det bara att handla denna juvel!





2. Nightwing - Black Summer

Hört talas om bandet Nightwing? Nå? Har du inte det är du nog inte ensam. Historien säger att de bildades 1980 och fortfarande spelar! Ett klassiskt heavy metal band som tyvärr gått många förbi. Själv fick jag upp ögonen, då jag hörde låten "Black Summer" på en blandskiva jag köpte i Umeå år 2000. Skivan "Black Summer" släpptes 1982 och bandet fick en enorm turné med Ian Gillans band. Skivan fick så mycket uppmärksamhet att titelspåret ett tag låt på topp 10 i Tyskland. Inte alls illa...





3. Soul Asylum - Let Your Dim Light Shine

"Let Your Dim Light Shine" släpptes så sent som 1995 och var skivan efter deras genombrott 2 år innan. Det finns en del som klassar dem som Grunge, men det känns för mig tveksamt. Skulle själv vilja ha dem i alternativ-facket med ena benet i hårdrocken och det andra i popen. "Let Your Dim Light Shine" har ett helt gäng riktigt bra låtar. Vem har inte hört megahiten "Misery" på radion? Skivan sålde så bra så att de kom upp på en sjätte plats på The Billboard 200!

Inga kommentarer: