söndag, juli 09, 2006

Djurskyddsmyndigheten - nu får de banne mig ge upp!

Än en gång har denna myndighet gjort bort sig. Nu vill de att Russen, hästen som lever på Gotland, ska ha ett tak att leva under. Antingen är de som jobbar på myndigheten totalt blåsta i huvudet eller så vill de bara skapa rubriker. Om de kollat upp fakta så har denna häst, Gotlandsrussen, levt i fritt tillstånd under årtusenden!!! Om denna text, som jag har här under kan hjälpa dem att förstå, så är jag glad.

Det är dags att denna myndighet gör sitt jobb dvs ser till att inga djur far illa istället för att ge sig på djurgrupper som far illa av deras påhitt. Givetvis ska djuren ha det bra, men vem har sagt att en häst, som under årtusenden levt i kyla och hetta, skulle må bättre av ett tak? Det ryktas även att de vill ha liknande tak för hjortar, och om det är sant så kan de lika bra lägga ner.

"Historia
Gotlandsruss är en mycket gammal
hästras. Lämningar efter småvuxna hästar som tros vara russets förfäder har hittats på Stora Karlsö och har felaktigt daterats till yngre stenåldern/äldre bronsåldern (ca 3000 f Kr). Med C-14 datering så har man upptäckt att fynden härstammar från järnåldern.
Så länge man känner till har russen levt i ett vilt eller halvvilt tillstånd i skogarna på
Gotland. Liksom andra hästraser som levt länge i det vilda har de blivit tåliga, lättfödda och friska. Först i och med införandet av laga skifte 1859 hotades russets frihet och fortlevnad. Tack vare en handfull eldsjälar kunde rasen dock räddas från utrotning, och under perioden 1880-1960 korsades några få utländska hingstar med gotländska ston. Eftersom dessa var så få, påverkade de inte rasen i någon större utsträckning, men räddade rasen från inavel och tillförde några nya färger, så som tiger och isabell.
Än idag strövar en liten flock bestående av ca 50 gotlandsruss fritt på
Lojsta hed på Gotland med så lite inblandning från människor som möjligt.
Sedan
1984 är gotlandsrusset en av de inhemska husdjursraser som skall skyddas från utrotning av Statens genbanksnämnd." http://sv.wikipedia.org/wiki/Gotlandsruss

1 kommentar:

Anonym sa...

Great site lots of usefull infomation here.
»