lördag, juni 23, 2007

EU-länderna eniga om fördraget

Det är inte ofta EU lyckas med sina stora saker, men inatt så skrev ledarna historia!

"Tidigt på lördagsmorgonen, efter en lång natts förhandlingar, lyckades EU:s regeringschefer till slut enas om hur EU:s författning ska väckas till liv. Polen som i det längsta vägrat gå med på en uppgörelse accepterade till slut en kompromiss." (läs mer)

Vilken lycka att läsa detta nu då jag vaknade i morse. Jag trodde aldrig att Merkel skulle ro iland det här, då Polen hårdnackat vägrat kompromissa de senaste månaderna. Merkel har gjort ett strålande jobb för EU!

"Det nya EU-fördraget innebär att EU från hösten 2009 ska ha en vald ordförande. Just då är Sverige EU:s ordförandeland och det betyder att Fredrik Reinfeldt inte alls får den ledande roll Göran Persson år 2001 hade i egenskap av ordförandelandets regeringschef." (läs mer)

Kul att det nu blir en vald ordförande som ska ta tag i taktpinnen från och med 2009. Visst, det skulle vara kul om Sverige fått styra, men det här är så mycket bättre. Som vanligt är vänsterpartiet och miljöpartiet emot allt som har med EU att göra. De vill ha en folkomröstning i frågan, vilket jag tycker är onödigt. Vi vanliga medborgare kan aldrig bli lika insatta som de som sköter hela processen. Vad skulle vi rösta om?

Jag är så nöjd denna midsommardag!

En snabbguide om EU-fördraget

1 kommentar:

Anonym sa...

Kort på DAvid tack