söndag, april 15, 2007

"Vårproppen"

I dagens DN kan man läsa om hur regeringen satsar i den nya budgeten. En hel del "skåpmat" som nu visas upp.

"Förmögenhetsskatten skulle halveras först och avskaffas under mandatperioden. Nu skrotas den direkt och blir ett minne blott från och med 2008 års deklarationsblanketter."
- Nu är det bara att hoppas detta får den effekt vi alla hoppas på, dvs att pengar slussas tillbaka samt stannar i Sverige. Enligt många utredningar så blir det nog så.

"Fastighetsskatten försvinner den 1 januari till förmån för en kommunal avgift på maximalt 4.500 kronor per år. Resten av finansieringen består av höjd reavinstskatt vid bostadsförsäljning. Detaljerna ska dock utredas vidare i regeringskansliet."
- Äntligen är väl det första som poppar upp i skallen.

"En utlovad jobbgaranti för ungdomar mellan 16 och 24 år införs den 1 december. Där ingår personlig rådgivning och matchning, men också att den som inte deltar i jobbgarantin förlorar a-kassan. En lärlingsutbildning på gymnasiet ska enligt planen starta hösten 2008."
- Lite kluven till denna jobbgaranti. Annars så åhar Fp skött skolfråågan mycket bra. Skönt att det redan 2008 kommer bli lärlingsutbildningar.

"En miljard kronor går som stimulansbidrag till kommuner som satsar på jobb och utbildning för nya invandrare, till en ny typ av subventionerade "instegsjobb" och till högskolor som hjälper akademiker att anpassa sig till svensk arbetsmarknad."
- Grymt VIKTIGT satsning. Sverige MÅSTE och SKA ta hand om alla de flyktingar som kommer hit. Se till att ta tillvara på deras utbildningar och kunskaper, annars står vi snart utan arbetskraft.

"Företagarpaketet innehåller bland annat sänkta arbetsgivaravgifter för vissa tjänsteföretag från årsskiftet, satsningar på bättre konkurrens i bygg- och energisektorn samt ändrade regler för momsinbetalning. Den som gjort konkurs ska också få det lättare att göra comeback."
- Jag är knappast någon företagsexpert, men alla förändringar är oftast bra. Sänkta arbetsgivaravgifter och bättre konkurrens är väl bra.

"En halv miljard kronor ska läggas på bättre havsmiljö fram till år 2010. Snabba resultat i Östersjön anses prioriterat."
- För lite pengar enligt mig. Se till att satsa 3-5 miljarder istället. Det här får kosta vad det kosta vill.

"En premie på 10.000 kronor till den som köper miljöbil gäller redan från den 1 april i år."
- Spännande och bra förslag. 10000 kr är inte fy skam precis.

"Kommuner och landsting får 1,4 miljarder i år för att förbättra äldrevården."
- 1,4 miljarder är mycket pengar, frågan är bara om det kommer bli bättre?

"260 miljoner kronor, mer än en fördubbling, läggs i år för insatser mot narkotika- och alkoholmissbruk."
- Förmodligen ett förslag från (kd) som nu kommer att realiseras. Bra med en sådan satsning från regeringen.

"En miljard kronor avsätts under 2008-2010 för att ordna vaccin i händelse av en internationell influensaepidemi, dels för inhemsk tillverkning, dels för import."
- KAnske kan det här resultera i nya jobb för unga forskare i vårt avlånga land.

"Ett 30-tal Jasplan ska rustas upp, vilket över ett antal år kostar försvaret 4,1 miljarder."
- Det tackar vi för! Nu kan visst JAS-planen vara Ok fram till år 2040, vilket säkert sparar pengar på åsikt.

"Skatteutjämningssystemet görs om, så att storstadsområdena får viss kompensation för sina högre lönekostnader. Dessutom tillsätts ännu en utredning på området."
- Intressant men jag hatar utredning efter utredning.

Inga kommentarer: