fredag, mars 09, 2007

Dyrast att vara hyresgäst i Umeå?

VK.se kan man läsa att Hyresgästföreningen har kartlagt var det är dyrast respektive billigast att bo. Umeå hamnar något överraskande i topp eller om man vill botten. Jag tycker att det är en skrämmande utveckling för Umeå. Det här kommer INTE att locka nya studenter till staden, som faktiskt lever på just studenter.

Lönerna är också usla i Umeå kommun. Bara en sådan sak gör att många unga söker sig till en annan ort/stad att bo och arbeta i. Om Umeå ska överleva måste lönerna gå upp, för annars kommer ingen att orka betala sin hyra.

Ett annat sätt att få ner hyrorna är att ge "Bostaden" i Umeå rejäl konkurrens. Idag finns det endast några små aktörer som konkurrerar med Bostaden, och de kan inte riktigt ge Bostaden en rejäl känga. Jag hoppas att något större bostadsbolag, gärna privat, tar upp kampen innan Umeå kommun går MINUS i befolkning.

"Hyresgästföreningen har kartlagt var det är billigast och dyrast för hyresgästerna.Umeå toppar listan över var det är dyrast.

Här har en barnfamilj minst kvar i plånboken när mat, hyra och andra utgifter är betalda.Jämfört med Helsingborg har barnfamiljen 1463 kronor mindre kvar varje månad i Umeå.

Även när det gäller pensionärer är Umeå dyrast. Här är skillnaden jämfört med den billigaste kommunen, Halmstad, drygt 200 kronor varje månad." (källa; VK.se)

Inga kommentarer: